Terugblik 2020 en plannen voor 2021

2020

Introductie

In 2020 waren de activiteiten vooral gericht op Jude catering, het catering bedrijf voor Syrische gerechten, waarin onze Syrische koks (samen) werken en deel nemen aan een ontwikkelingsprogramma, dat hen ondersteunt in het thuis voelen in Nederland.

2020 was het jaar waarin Jude catering een belangrijke stap vooruit had willen zetten naar een onafhankelijke bedrijfsvoering. Dat is door de maatregelen in verband met corona niet gelukt.
Het jaar zag er, met een goed gevulde orderportefeuille, veelbelovend uit. Begin maart is voor 2 grote evenementen de catering verzorgd. Beide met goede potentie voor uitbreiding netwerk en nieuwe opdrachten.
Ook waren er, in de eerst 2 maanden, al 34 opdrachten ontvangen voor het eerste halfjaar. Dat werd bruut verstoord door de corona maatregelen. Alle komende opdrachten werden geannuleerd en nieuwe opdrachten bleven uit.
In de zomer was een kleine opleving doordat de maatregelen minder streng werden. Direct kwamen de aanvragen binnen. Het was van korte duur want na de vakantieperiode werden de maatregelen opnieuw strenger.

Hieronder een samenvatting van de voortgang in 2020 van Jude catering.

1) Impact meten

In het voorjaar heeft de coördinator een digitale training Basics Impactmeten via Social Enterprise gevolgd. Dat was een goede basis om het impactmeten verder te ontwikkelen. Echter het meest belangrijke element voor het meten van de impact (de koks die meegaan naar een cateringopdracht) is door de corona maatregelen weg gevallen. In overleg met Social Enterprise is het impact meten on hold gezet en daarmee ook de inschrijving in de Code Sociale Ondernemingen.

2) Persoonlijke ontwikkeling

Het was een zoektocht hoe we de persoonlijke begeleiding goed en veilig konden voortzetten. De individuele taalcoaching liep zoveel mogelijk door met inachtneming van corona regels. Soms werd er digitaal afgesproken. Ook de individuele ontwikkelgesprekken werden gevoerd maar daar konden minder concrete doelen gesteld worden. Opleidingen en stages starten later of vervielen door corona. Er waren ook periodes dat het werkoverleg en individuele afspraken niet door konden gaan omdat mensen klachten of corona hadden.

3) Opdrachten

Na het wegvallen van de opdrachten zijn we gestart met het thuisbezorgen (of afhalen) van maaltijden, borrelboxen en specials. Het was een lastige start omdat de werkprocessen anders en intensiever zijn. We moesten onze weg er in vinden. Verpakkingsmaterialen waren moeilijk te krijgen omdat heel veel horeca over ging op een bezorg- en/of afhaalservice. En de afstemming onderling moest vorm gegeven worden.

4) Communicatie

Qua communicatie hebben we niet stil gezeten. Daar zijn meerdere resultaten te benoemen:

  • een training Positionering en digitale communicatie strategie is gevolgd;
  • de catering website is zelfstandig en onafhankelijk van de foundation geplaatst. Tegelijkertijd opgefrist en aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen;
  • elke week is een kok geïnterviewd en de verhalen worden via sociale media gedeeld. Zo krijgt elke kok en Jude catering een gezicht naar buiten;
  • voor deze berichten en de berichten over het thuisbezorgen zijn formats ontwikkeld in de huisstijl van Jude catering.

5) Financiën

Die blijven achter en de prognose is op geen enkele manier te halen. Prognose voor 2020 is € 70.000,- en tot en met 5 oktober was de omzet € 18.500,-. Mooier kunnen we het niet maken. Daarom zijn we volop aan het inzetten op het maatschappelijke doel: mensen zich hier thuis te laten voelen. Alhoewel dat ook lastiger is door corona. Het plaatst alles in een ander perspectief, dat neemt niet weg dat we desondanks vooruit willen kijken.

Toch wat cijfers: in het voorjaar hebben we in 12 dagen 378 maaltijd, borrel en zoete boxen verzorgd. In het najaar waren dat 345 boxen in 8 dagen. Er zijn 19 buffetten voor bijeenkomsten verzorgd in de perioden dat dit mogelijk was. Het merendeel daarvan was in de eerste 2 maanden van 2020.

Bekijk hier het financieel verslag over 2020.

Toekomst

Het toekomstperspectief was dat de koks het cateringbedrijf zelfstandig gingen voeren. Dat liep niet alleen vertraging op door corona maar dit jaar bleek dat deze bedrijfsvoering te complex is voor de koks. Een alternatief is een eetplekje in Huizen. Dit heeft de werktitel Café Jude gekregen.

Qua bedrijfsvoering is de verwachting dat het moeilijk is om uit Cafe Jude zelfstandig voldoende inkomsten te genereren. Daarom hebben we inventariserende gesprekken gevoerd met andere initiatieven/organisaties in Huizen. Allen hebben aangegeven dat er in Huizen behoefte is aan een plek waar mensen kunnen samen komen, waar initiatieven hun basis kunnen hebben, waar iets gebeurt. De gesprekken hebben een breder plan opgeleverd: een broedplaats voor ontmoeting, verwondering, voedsel en verhalen, inspiratie, informatie. Kortom: we zijn breed de mogelijkheden voor een Café Jude aan het onderzoeken. Als zelfstandige horecalocatie of als onderdeel van een broedplaats*.

Locaties

In november en december is een verkenning van de beschikbare panden opgestart. Als eerste is een overzicht opgesteld van de panden die op Funda staan. En er gesproken met 3 eigenaren, 2 makelaars en de voorzitter van de winkeliersvereniging. Dat werken we in 2021 verder uit*.

2021

Wat gaan we het eerste halfjaar van 2021 doen om de financiën weer op peil te brengen en de hoogste doelstelling ‘mensen zich hier thuis te laten voelen’ vorm te geven
Belangrijkste doel is om een betaalbare locatie te vinden voor Café Jude. Dat kan zelfstandig of als onderdeel van een broedplaats.

3 categorieën

De activiteiten voor het eerste halfjaar vallen in 3 categorieën uiteen:

  1. individuele interviews met alle koks over hun wensen, verwachtingen en bijdragen aan een Café Jude;
  2. verder onderzoek naar (pop-up) locaties voor Café Jude. Hieronder valt ook aangesloten blijven bij het proces om een broedplaats te realiseren*;
  3. ‘gewone’ bedrijfsvoering voorzetten met catering activiteiten, werkoverleggen, workshops. Waarbij ‘gewoon’ kan duiden op zowel de bezorgservice van maaltijden en boxen als het verzorgen van buffetten op locatie. Met dat laatste starten we zodra het toegestaan is.

*Inmiddels is deze broedplaats in 2021 geopend: Haven 5 in de Havenstaat in Huizen.

Scroll to top